PageRank – SERP – Search Engine Ranking Position

PageRank is jouw positie in zoekmachines als Google of Bing. SERP staat voor Search Engine Ranking Position. Lees alles over SERP en PageRank.

Chartmakers

Wat is PageRank?

PageRank of SERP is de positie van jouw website in zoekmachines zoals Google, Bing of Yahoo. SERP is de afkorting van Search Engine Ranking Position. Met positie bedoelen we de organische (niet betaalde) positie. Zonder advertenties dus. Jouw SERP verschilt per zoekwoord: je website heeft dus verschillende posities in Google, afhankelijk van het gebruikte zoekwoord.

Voorbeeld: op ‘herenschoenen’ is jouw pagerank rond de 15e plek in Google. Op ‘nette herenschoenen’ is je SERP de 8e plek. En voor ‘herenschoenen bruiloft’ sta je op plek 3.

Icon data driven

Inzicht in je PageRank is belangrijk

Een hogere SERP of PageRank is het streven van veel content marketeers. Maar een hogere SERP is alleen zinvol als de zoekwoorden óók zinvol zijn.

Voorbeeld: jouw website heeft een goede positie in ‘schoenen bruiloft’. Je verkoopt echter alleen maar herenschoenen. Vrouwelijke gebruikers die op zoek zijn naar vrouwenschoenen voor op een bruiloft en jouw website bezoeken, vinden niet wat ze zoeken. En dat kan juist schadelijk zijn voor je SERP. 

 

Gericht op langere periode

Een statische / eenmalige positie in zoekmachines zegt bovendien niet zo veel. Het gaat om het verloop van die positie. Jouw positie of PageRank in Google of andere zoekmachines staat namelijk niet vast. Je positie verandert doordat jij, maar ook doordat concurrenten, aanpassingen doorvoeren. Jouw content marketing strategie moet dus gericht zijn op een langere periode en niet op één specifieke datum.

 

Wist je dat het woord ‘page’ in PageRank trouwens niet verwijst naar het Engelse woord voor pagina. Het verwijst naar één van de bedenkers van de Page Rank, Larry Page.

 

Verschil PageRank en SERP

In deze uitleg gebruiken we de termen SERP en PageRank steeds door elkaar. Maar er is een subtiel verschil. PageRank is het cijfer dat een webpagina krijgt van Google. SERP is de positie van een website in de zoekresultaten.

Hoe krijg je inzicht in je SERP?

De meest simpele en goedkope manier om te kijken wat jouw SERP of PageRank is, doe je door op verschillende momenten te Googelen (Incognito) op meerdere zoektermen die voor jouw relevant zijn. Maar je snapt: dit is nogal een klus.

page rank verbeteren

Verschillende tools

Externe keywordtools of keywordplanners kunnen je in dat geval helpen. Voorbeelden hiervan zijn SemrushAhrefs of Moz. Deze tools geven je uitgebreid inzicht in onder meer jouw pagerank op verschillende zoekwoorden. Wil je aan de slag met deze SERP-tools, vergelijk dan vooraf van elke tool goed de mogelijkheden.

Versla de concurrentie via jouw PageRank-strategie

Een hogere SERP / PageRank kan één van de doelstellingen zijn van jouw SEO content marketing strategie. Je concurrentie verslaan vraagt om een strategie van vele maanden of zelfs jaren. Maar het kán. De gratis Whitepaper SEO Content Marketing geeft je een praktische handleiding van 40 pagina’s. Hiermee kun je zelf aan de slag gaan met je SERP. Loop je ergens tegenaan, dan kun je altijd contact opnemen.

 

Verwant aan SERP

Jouw SERP, ofwel jouw positie in zoekmachines, is een gevolg van jouw activiteiten op het gebied van SEO content marketing. Op onze website vind je, naast de whitepaper die we eerder noemden, veel tips en inzichten om jouw SERP te verbeteren. Bekijk ook de begrippen uit onze Marketing-WIKI die verwant zijn aan SERP. 

Deel dit artikel
Kopieer link

Jouw marketing en conversie verbeteren?

Neem contact op met Olaf van Conversiewerkers. Dan spreken we samen jouw marketingdoelen en conversiewensen door.

Kennismaken

Plan direct een kennismaking met Olaf.

Bel ons

Persoonlijk overleg over de opties via 085-1301818.

E-mail

Voor langere vragen die iets minder haast hebben.

Einde pagina. Bijna. Maar eerst nog even dit.

Nieuwsbrief afbeelding

10 x Marketing Insights

Meld je gratis aan voor 10 x Marketing Insights. Blijvend je marketing en conversie verbeteren.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.